FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDER
Följande oljor kan missfärga huden om den utsätts för starkt solljus: Angelica Root, Bergamot, Karamell, Kummin, Kanelbark, Ginger, Grapefrukt Citron, Lime, Mandarin, Orange, persilja och Patcholi. 

Barn och spädbarn: Förvara eteriska oljor utom räckhåll för barn. Använd inte Citrongräs, Thyme, Pepparmint eller Eukalyptus på barn under tre år. Använd aldrig eteriska oljor outspädd på barn, späd alltid i en basolja. 

Graviditet: Använd endast eteriska oljor i samråd med en kvalificerad aromaterapeut. 

Eteriska oljor kan förvaras i ungefär 1-2 år, om de förvaras i ett svalt, mörkt område. Undantag är citrusoljorna, som måste hållas i kylskåpet, speciellt i varmt väder

DOSERING
MASSAGE
Tillsätt 10-15 droppar essentiell olja till 20 ml basolja (tex kokosolja, sesamolja, mandelolja) eller (40-70 droppar till 100 ml) och massera det i hela kroppen eller lokaliserat område. Du kan använda en enda eterisk olja eller blanda två eller flera tillsammans för att passa ditt tillstånd.

BAS
Ta 5-10 droppar eterisk olja till 1msk av antingen basolja, honung eller mjölk och häll sedan i ditt bad, låt dra i minst 10 minuter. 

ÅNGBAD
Placera 3-6 droppar essentiell olja efter eget val, i ungefär en halv liter kokande vatten.
Täck huvudet med en handduk och andas in i ångan i några minuter. Upprepa 2-4 gånger dagligen.
Denna process att ta den eteriska oljan direkt i näsan, halsen och bröstet har starka antibakteriella, antivirala och lugnande effekter.

OLJEBRÄNNARE 
Du kan skapa vilken atmosfär du vill ha i ditt hem eller på arbetsplatsen med hjälp av ljusbrännare eller glödlampor.

PARFYM
Späd ut i olja, kräm och använd som parfym. Se instruktioner för massageolja.

HUD OCH HÅRBEHANDLING
Blanda 20-30 droppar eterisk olja till 50 ml schampo och 10 -20 droppar för 50 ml kräm eller lotioner.

BABY OCH BARN
Barn och spädbarn kan dra stor nytta av att använda rena essentiella oljor. När du använder eteriska oljor för att massera barn, eller i deras bad, är det alltid viktigt att späda dem först i en basolja eller vegetabilisk olja.
Använd lägre utspädning: för barn 5-10 droppar, för spädbarn 2-4 droppar eterisk olja per 20 ml basolja. 

Essential oils are nature's potent remedies which work in harmony with the body. The body takes from each remedy what it needs. 

FOOD GRADE CERTIFIED 
      99% of the organic oils we sell are Soil Association certified organic Food Grade*.
*Please note that essential oils are highly concentrated and therefore should be used with care and knowledge when being used internally.
Always get a trained professional to advise on safe internal use.
By choosing organic agriculture you are supporting the environment and your own health. 

Certification Of Organic Essential Oils 
It is important to establish that your oils have been certified organic, as this certification process is a good safeguard against many of the unscrupulous practices that go on in this industry. There are many good certification bodies to choose from both in the UK and world-wide, one of the best and well-known being ECOCERT International. In the UK the Soil Association is one of the better known bodies. NHR only sources certified organic oils where possible, over 95% of our range is certified organic, there are a few oils that are impossible to certify as they only grow wild or in farmed conditions. In these cases we always source from wild grown or untreated sources, and label accordingly, meaning no pesticides or chemical fertilizers have been used.
 
The Soil Association: Tel. 0117 929 0661 email: info@soilassociation.org
 
Organic Certification: Professional Standards
 
Organic farming is a carefully devised system of food production defined by EU law and is based on the following principles: 
Building soil fertility; 
Minimal use of non-renewable resources (no chemicals); 
Minimise pollution and damage to the environment; 
Working with, not against, natural systems; 
Respect for animal welfare; 
Minimal processing or additives 
Organic farming is governed by EEC Regulation No. 2092/91, which defines the basic standards of production and processing and the requirements for control and policing. This Regulation is implemented in Britain by the UK Register of Organic Food Standards (UKROFS). The statutory requirements are: 
Two-year conversion period prior to full organic status is achieved; 
Adequate physical and financial separation of organic and non-organic units under the same management; 
Application to, inspection by, and certification with, an approved inspection body, such as Soil Association Certification Ltd; 
Maintenance of adequate records to demonstrate compliance with the standards; 
Annual monitoring and inspection by the approved certification body; 
Strict requirements for labelling and for the use of additives and processing aids. 
Source: The Soil Association