SHAT KRIYAS

Shat Kriyas- reningstekniker är en av de 6 grenarna i Hatha Yoga för att förbereda kroppen för de högre meditationsövningarna. Vårt nervsystem är där vårt medvetande flödar, och de tre huvudenergikanalerna, nadis, går längst ryggraden. När vi yogar så stärker vi bla ryggen och balanserar kroppen för att orka sitta längre tid och meditera.
De sex reningsteknikerna är :
Trataka Kriya: För ögonen
Nethi Kriya: Näs-skjölning
Kapalabhati Kriya: Lung- och framloben
Dhouti Kriya: Olika magrensningar
Nauli Kriya: Magmuskler, tarmrengöring
Shankaprakshalana / Laghoo Shankhaprakshalana 

Den sistnämnda är för att rensa mag&tarmkanalen, det finns två varianter;
en kortare: LAGHOO SHANKAPRAKSHALANA 
en längre: SHANKAPRAKSHALANA.

LAGHOO SHANKAPRAKSHALANA- Vi dricker saltvatten och gör speciellt anpassade yogaövningar för att skölja rent i tarmarna. Detta görs i 3vändor.  Denna kortare rening är för att hjälpa eller stödja god tarmrörelse. Kan göras dagligen som en morgon rutin, speciellt om man är förstoppad.
Mycket skonsammare än laxeringsmedel, av flera anlednignar.
BOKA NÄSTA RENSNING HÄR

SHANKAPRAKSHALANA - Denna är längre och är tuffare och kräver vilja och beslutsamhet.
Här gör vi samma rutin av saltvatten och sedan yogövningar om vart annat i 9vändor.
Under den längre varianten så kommer hela mag&tarmkanalen sköljas rent.  En yogisk livsstil under minimum 2veckor (men under våren rekommenderar jag 4 veckor) är ett krav för att återuppbygga tarmen. Klarar du inte av 2veckor av ren kost (ingen kaffe, alkohol, tobak, socker, processad mat, halvfabrikat, så rekommenderar jag inte att göra den längre varianten. 
Förutom ovannämnda häslofördelar för den kortare varianten, så gör man dessa reningnstekniker för att skapa harmoni mellan de 2 två största "pranic flow" (energikanalerna) Ida & Pingala, eller om vi pratar med skolmedicinska termer- vårat autonoma nervsystem.
KONTRAINDIKATIONER: EJ för folk med hjärt-el njurproblem, ej vid högtblodtryck. Dem som äter mediciner- konsultera med eran läkare först. Genom att boka denna rening tar du eget ansvar att checka din hälsa innan och konsultera din läkare. 
Clean Body Clean Mind
/Monica